Opstellingen anders 2- daagse te Leiden

Annette Weers

Wanneer:
30/06/2019 @ 10:00 – 16:30
2019-06-30T10:00:00+02:00
2019-06-30T16:30:00+02:00
Waar:
Kern
Kernstraat 2A
2313 EV Leiden
Nederland
Kosten:
295
Contact:
Annette Weers
+31614770688

Opstellingen 2- daagse
za en zo 29 en 30 juni 2019 van 10.00 tot 16.30 uur in Leiden.

“Maak zichtbaar wat verborgen is.”

Familie opstellingen zijn inmiddels een vrij bekend fenomeen. Ze worden vaak ingezet als er een vraag ligt die maar niet opgelost wordt. In de oorspronkelijke vorm is dat met een groep met mensen die een familie lid voor jou representeren in een opstelling. Daardoor wordt onderzocht waar een bepaald patroon of gedrag uit het familiesysteem vandaan zou kunnen komen. Een prachtige en intense manier van werken. Je bouwt als het ware het familiesysteem als een model na en dan worden alle basis bewegingen in deze familie zichtbaar. Hellinger noemt dit ‘het fenomeen’.
Met dit principe van dit ‘fenomeen’ van opstellingen kan zoveel meer! In deze workshop gaan we daarmee zelf aan de slag. We gaan voorbij de klassieke familieopstellingen en werken diverse inspirerende opstellingen uit. Iedereen gaat onder meer zelf ondervinden hoe het is om in opstelling te staan als representant en hoe het is om zelfs iets uit te zoeken via opstellingen en de bijbehorende systemisch blik.
Je leert de onderliggende theoretische basis bij systemisch werken, en je gaat aan de slag met verschillende vormen van opstellingen. Want wist je dat een opstelling op je werktafel of op je bureau met speciale poppetjes of blokjes bijvoorbeeld ook een hele handige manier van werken met opstelling is? Of zelfs een opstelling op tafel met je koffie kopjes, of iets anders wat je op dat moment voorhanden hebt? Het kan allemaal!
Opstellingen lenen zich bij uitstek ook om kleinere persoonlijke items heel helder uit te werken. Bijvoorbeeld: hoe ga je in je eigen binnenwereld om met een aspect van je zelf dat je niet zo leuk vind, zoals bijvoorbeeld boosheid? Laat iemand je boosheid representeren en ervaar heel bewust wat er in jouzelf tevoorschijn komt als die boosheid zo duidelijk aanwezig is. Wil je het weghebben, denken dat het er niet is? Via opstellingen kun je werken aan de relatie met je eigen boosheid, waardoor die je steeds minder in de weg gaat zitten.
Of hoe voel je je als je kwaliteit of een talent zoals creativiteit eens werkelijk in de ogen kijkt?
Daarnaast gaan we ook lekker praktisch wat dingen onderzoeken. Heb je enig idee dat hoe je met je gezin of partner aan tafel zit al invloed heeft op hoe je je voelt ten opzichte van elkaar? En dat al kan veranderen door anders te gaan zitten tijdens het eten? We gaan het zien.
Alle deelnemers aan de workshop gaan aan de slag, iedereen maakt kennis met het werken met opstellingen. Iedereen is ook meermalen als ‘cliënt’ aan de beurt om inzichten te verkrijgen en ervaringen op te doen. We gaan spelenderwijs heel veel leren in deze workshop. Over de talloze mogelijkheden van het werken met opstellingen, en ook direct over onszelf. Je hebt daarna een goede basis om al wat met opstellingen systemisch in je eigen praktijk aan de slag te gaan.

Docent: Liesbeth Stomp