Maar let op! Er is een dikke vette disclaimer.
De Kracht van ademen is namelijk net zo groot als je vermogen om zacht te zijn.
Hoe dat zit en welk stukje van je lichaam daarbij uitdagend is, zal ik hier uitleggen.
Tijdens sessies ademcoaching wordt er gewerkt aan het creëren van ademruimte, o.a. door gebruik te maken van een buikademhaling. Wanneer ik les geef aan de ademcoachopleiding benadruk ik altijd het gebied dat vaak wordt overgeslagen bij het leren van een vrije verbonden ademhaling.
De ribbenkast verdient speciale aandacht tijdens de uitademing!
Dat zit zo. Op de inademing zorgen tussenribsspiertjes aan de buitenzijde van de ribbenkast dat er ruimte ontstaat voor de longen om zich te vullen met nieuwe zuurstof.
Wat ik bij 90% van de mensen zie, is dat de tussenribsspiertjes aan de binnenzijde, die zouden moeten zorgen dat de ribbenkast weer terugkomt in de ontspannen startpositie, geblokkeerd zijn. Door stress is er een verkeerd ademhalingspatroon ontstaan. In plaats van terug te keren naar de ontspannen uitgangspositie blijft de ribbenkast altijd breed!
Het gevolg is dat het diafragma onvoldoende in beweging kan komen. Deze hele belangrijke koepelvormige ademhalingsspier hecht aan de onderste ribben en scheidt de borstkas van de buikholte. Bij iedere ademhaling zorgt het diafragma – als het goed is – voor een natuurlijke massage van de buikorganen en het hart. Bij spanning in de ribbenkast loop je dit zelfhelende effect mis.
Gevolg: een onvolledige ontspanning, een strakke, soms opgeblazen buik, maagklachten en een verminderde spijsvertering.
Loslaten of vasthouden
We kunnen nog zoveel mooie oefeningen voor het onderbewuste doen om los te laten, als het lijf vast blijft houden, werk je jezelf tegen.
In feite betekent een uitgezette ribbenkast letterlijk dat je jezelf groot aan het houden bent! Dat is een tegenbeweging aan overgave aan het leven. Zelfzorg met hulp van de ademcoaching is een wisselwerking, ruimte maken voor het nieuwe en ontspannen. Pas dan kan je loslaten van dat wat nog aan je kleeft. Dat vraagt om vertrouwen en compassie naar jezelf. Laat maar gaan. Laat los.
Zelf aan de slag met ademen en onderstaande ademhalingsoefening
In de tweede les van de ademcoachopleiding leer ik de studenten een mooie oefening om het voelbewustzijn in de flanken van de ribbenkast te vergroten. Zo ervaar je zelf wat je doet met je lijf en wat je lijf doet met jou.
Een van mijn favoriete oefeningen voor iedereen met stress.
- Lig ontspannen op je zij, je onderste been gestrekt, het andere gebogen eroverheen. Ondersteun je hoofd met je onderste arm of met een kussen.
- Je bovenste hand plaats je ontspannen op de flank van je ribbenkast, daar waar de naad van je shirt loopt. Op je ribben, niet in het zachte gedeelte van je buik. Ontspan je arm en schouder zoveel mogelijk.
- Zet een lekker muziekje op en focus met een ontspannen intentie op de adembeweging onder je hand. Je hoeft niets aan te passen, alleen de adembeweging daar te voelen.
- Na een minuut of 5 draai je op je rug. Plaats je voeten ontspannen achter je billen. Je armen liggen naast je lijf op de grond.
- Is er nu verschil waarneembaar tussen de rechter- en de linkerzijde van je borstkas? Ik ga niet zeggen wat je moet voelen. 😉
- Als je gevoeld hebt, ga je vervolgens op de andere zij liggen en herhaal je de voel/ademoefening.
- Doe de oefening regelmatig en ervaar het zelf.
Deze oefening zorgt voor meer ademruimte, vermindert stress en kan helpen bij hyperventilatie, astma en helpt bij beter slapen. En zoals je weet, als je minder stress hebt, hou je meer energie over!